Удружење за необавезну вакцинацију поводом изјава министра Шарчевића

Објављено 10 април 2019

vakcinelogoИНИЦИЈАТИВА "НОВА"

САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ ИЗЈАВА МИНИСТРА ШАРЧЕВИЋА

Поводом контрадикторних изјава министра образовања Младена Шарчевића, које су последњих дана сензационалистички преносили медији у Србији и региону, ширећи страх и панику међу родитељима и дезинформишући јавност, „Иницијатива НоВа“ САОПШТАВА: Удружење „Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију“ свакодневно комуницира са стотинама родитеља у Србији који од 1. априла 2019. УПИСУЈУ своју децу у школе и предшколско без обзира на њихов вакцинални статус. Уз прописану осталу документацију, са или без потврде педијатра која садржи податак да су деца здрава и способна за полазак у школу (потпуно или непотпуно вакцинисана), у већини градова упис се одвија несметано.

То значи да се АПСОЛУТНО НИШТА није фактички променило у ПРАКСИ уписивања предшколаца у односу на претходну годину, упркос агресивним покушајима медија да застрашујући родитеље „карикираним изјавама“ министра просвете учине њихов проблем још комплекснијим. Објашњење за такве прилике се налази у простој чињеници да законске регулативе које уређују ову област – НИСУ промењене. Како су школе и предшколске установе дужне да раде у складу са важећим прописима, а не на основу маркетиншко политичких изјава које медијима даје („не даје“) ресорни министар, не изненађују позитивни примери са „терена“.

С тим у вези вас подсећамо да су према Уставу РС родитељи као и просветне установе ДУЖНИ да детету омогуће основно образовање које је ОБАВЕЗНО. Па, тако:

– Устав РС, Члан 65. “Родитељи имају право и дужност да издржавају, васпитавају и образују своју децу, и у томе су равноправни.”

– Устав РС, Право на образовање, Члан 71: “Свако има право на образовање.

Основно образовање је обавезно и бесплатно, а средње образовање је бесплатно.”

– Закон о основама образовања, члан 191, став 1 тачка 2: “Новчаном казном од 100.000 до 1.000.000 динара казниће се за прекршај установа ако не упише дете у основну школу (члан 18).”

– Универзална декларација о правима човека, Члан 26 став 1: „Основно образовање је обавезно“

Такође подсећамо да је од почетка 2015. год, интересни фармацеутски лоби који у Србији ради на увођењу присилне вакцинације (док у својим матичним државама баштине културу слободе избора), имао пуно безуспешних покушаја да обманама и разним претњама, поготово путем МЕДИЈА – спречи родитеље да ОДЛУЧУЈУ о својој деци и заштите их од здравственог и животног ризика који вакцинација може проузроковати.

Прво су покушали са изменом закона и увођењем високих новчаних казни. Знамо епилог – драстично је смањен обухват вакцинацијом. Затим су претили избацивањем невакцинисане деце из вртића – скоро сва су враћена у вртић. Потом њиховим неуписивањем у школе. Како сазнајемо директно од родитеља, невакцинисана деца се уписују у школе једнако као и вакцинисана…

Последње што имају у свом арсеналу застрашивања и што су подмукло чували за крај јесте претња „одузимањем“ деце. Како видимо министар просвете је прекорачивши своја овлашћења, ових дана у својим изјавама пуштао управо тај „пробни балон“. Иако то није у његовом домену, нити за тако нешто постоји правно упориште, медији („РТС“) су прогутали причу. Срећом родитељи – нису, бар не већина која је ДОБРО ИНФОРМИСАНА и уме да разликује истину од медијско политичке пропаганде.

Милорад Михаиловић,

председник УГ „Иницијатива НоВа“

10.април 2019.